Projekt kickboxing za djecu i mlade

Projekt ‘Kickboxing za djecu i mlade’ je projekt našeg kluba koji se provodi u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta kroz program razvoja sporta od interesa za jedinicu lokalne, odnosno regionalne samouprave koji se sufinanciraju putem županijskih sportskih zajednica, Sportskim savezom grada Zagreba kroz projekt ‘Zagrebački sportski put – razvoj mladosti kroz raznolike sportove‘ i Zagrebačkim Kickboxing Savezom

 

CILJ PROJEKTA

Projekt ‘Kickboxing za djecu i mlade’ putem svojeg programa ima za cilj poticanje djece i mladih na bavljenje sportom i organiziranom tjelesnom aktivnošću radi poboljšanja zdravlja, zdravih životnih navika i unapređenja kvalitete života djece i mladih. Fokus ovog programa je na amaterskom kickboxingu s naglaskom na uključivanje u sustav natjecanja kao važnom segmentu razvoja djece u području sporta i motivaciji za kontinuirani sportski razvoj. 

 

KORISNICI PROGRAMA

Korisnici programa su djeca i mladi od osme do osamnaeste godine života, odnosno djeca predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, djeca s poremećajem pažnje (ADD), poremećajem pažnje i hiperaktivnošću (ADHD) i autizmom, kao i djeca s posebnim potrebama.

Borilački sportovi, u koje spada i kickboxing, imaju izvrsne terapijske benefite za djecu s poremećajem pažnje (ADD), poremećajem pažnje i hiperaktivnošću (ADHD) i autizmom, kao i za djecu s posebnim potrebama jer kod djece potiču samoizražavanje i natjecanje protiv njih samih, a ne drugih.

Program je dostupan i javnosti, a posebice roditeljima, odnosno skrbnicima za koje su predviđeni posebno osmišljeni edukativni programi i radionice.

 

PLAN PROGRAMA

Program projekta “Kickboxing za djecu i mlade” našeg kluba uključuje:

 1. Školu kickboxinga namijenjenu najmlađima, koja se provodi prema programu posebno prilagođenom uzrastu djece pod strogim nadzorom trenera radi zaštite i sigurnosti mladih sportaša i sportašica.
 2. Edukativne radionice za roditelje i djecu o važnosti sporta i zdravog života
 3. Edukativne radionice kojima je cilj povećati svijest o važnosti nulte tolerancije nasilja u sportu i o važnosti “fair play” pristupa
 4. Provedba treninga kickboxinga
 5. Pripreme za natjecanja kroz sparinge i projekt ‘First Kick‘ i napredovanje do međunarodnih prvenstava
 6. Provedba nutricionističkih radionica s ciljem edukacije o pravilnoj i zdravoj prehrani.

 

TERMINI TRENINGA:

Plan sportskog programa uključuje provedbu treninga kickboxinga tri puta tjedno u prostoru kluba, sportskoj dvorani u Bleiweisovoj 26

Termini treninga su raspoređeni po dobnim skupinama, u četiri malodobne uzrasne kategorije:

djeca (rođeni 2015. – 2017. godine)

mlađi kadeti (rođeni 2012. – 2014. godine)

stariji kadeti (rođeni 2009. – 2011. godine)

juniori (rođeni 2006. – 2008. godine)

 

Termini treninga

Ponedjeljak

10:00 – 12:00 stariji kadeti (dvije grupe)

15:00 – 16:00 juniori (jedna grupa)

Utorak

19:15 – 20:15 djeca (jedna grupa)

20:30 – 21:30 juniori (jedna grupa)

Srijeda

10:00 – 12:00 stariji kadeti (dvije grupe)

15:00 – 16:00 juniori (jedna grupa)

Četvrtak

19:15 – 20:15 djeca (jedna grupa)

20:30 – 21:30 juniori (jedna grupa)

Petak

10:00 – 12:00 stariji kadeti (dvije grupe)

15:00 – 16:00 juniori (jedna grupa)

 

Tijekom treninga usvajaju se osnovni elementi iz borilačkih sportova, razvijaju motoričke sposobnosti i sportski duh. Također se provodi selekcija istaknutih pojedinaca koje se dodatno motivira i priprema za natjecateljski aspekt sporta.

 

PLAN EDUKATIVNIH PROGRAMA: 

Edukativni program “Kickboxing za djecu i mlade” uključuje radionice o utjecaju sporta na zdravlje, prevenciji nasilja i fair play-u, te nutricionizmu. Materijali za radionice bit će dostupni svim članovima, roditeljima i javnosti, s ciljem promicanja tjelesnog i mentalnog zdravlja te zdrave prehrane.

Za sudionike programa provest će se tri radionice:

 1. Utjecaj sporta na fizičko i mentalno zdravlje djece i mladih

Uključuje poticanje svijesti o važnosti bavljenja sportom za djecu i mlade.

 1. Budi fer: prevencija nasilja u sportu i fair play

Radionica o pozitivnoj ulozi sporta – istražuje kako borilački sportovi promiču emocionalnu samokontrolu i prevenciju nasilja, naglašavajući važnost fair play-a i pozitivnog sportskog duha.

 1. Nutricionističke radionice

Zdrava prehrana za mlade sportaše – radionice o pravilnoj prehrani, vode ih stručni nutricionisti, a otvorene su za sve članove i njihove roditelje.

Materijali za radionice bit će dostupni svim članovima, roditeljima i javnosti, s ciljem promicanja tjelesnog i mentalnog zdravlja te zdrave prehrane.

 

PROVODITELJI PROGRAMA:

Voditelji koji će provoditi sportski dio programa su:

 1. Aleksandar Pupac, prof. kineziologije
 2. Boris Dugonjić, mag. kineziologije
 3. Tena Lončarić, bacc.cin trenerske struke
 4. Zoran Pupac, voditelj kickboxinga (pomoćni trener)

 

Aleksandar Pupac

Profesor kineziologije, vanjski suradnik na predmetu tjelesne i zdravstvene kulture na fakultetu elektrotehnike i računarstva

Boris Dugonjić

Magistar kineziologije

Tena Lončarić

Bacc cin. trenerske struke

Zoran Pupac

Voditelj kickboxinga, Pomoćni trener

DOSADAŠNJE ISKUSTVO UDRUGE (KLUBA) U PROVOĐENJU PROGRAMA ZA DJECU I MLADE I OSTVARENI SPORTSKI REZULTATI:

Kickboxing klub ‘Spartan Gym‘ ima bogato iskustvo u razvoju mladih sportaša kroz program za djecu i mlade. Cilj je razvoj motoričkih sposobnosti i sportskih vrednota od najranije dobi, s naglaskom na fair play. Klub se ističe u natjecanjima i stvaranju vrhunskih sportaša, uz kontinuirani rad trenera na promicanju amaterskog sporta i zdravlja. U tom smislu Kickboxing klub ‘Spartan Gym’ može se pohvaliti da je već dugi niz godina po broju osvojenih medalja i plasmana na domaćim i međunarodnim natjecanjima najtrofejniji klub u Zagrebu u kickboxingu u svim uzrasnim kategorijama.

Klub ima dugogodišnju tradiciju stvaranja vrhunskih sportaša, a mnogi članovi kluba koji su svoju sportsku karijeru još kao djeca započeli u Kickboxing klubu ‘Spartan Gym’ radi bavljenja amaterskim sportom naposlijetku su se razvili u vrhunske sportaše osvajajući medalje u mlađim dobnim kategorijama, a danas u istom klubu ostvaruju vrhunske sportske rezultate u kategoriji seniora na europskim i svjetskim prvenstvima.

Također, klub surađuje s Kineziološkim fakultetom u pružanju prakse studentima, kako bi im prenijela praktična znanja te ih motivirala i olakšala put ka budućem zaposlenju u području sporta.

Projekt ‘Kickboxing za djecu i mlade’ provodi se u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, Sportskim savezom grada Zagreba i Zagrebačkim Kickboxing Savezom.